Onsdag 14 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westh ser slutet på landslagskarriären – efter elva år som lagkapten i blågult

Lagkapten i landslaget sedan 2005. Men snart kan det vara över. Det lutar åt att Andreas Westh har gjort sin sista höst som landslagsman. – Så kan det mycket väl vara, säger 39-åringen efter helgens två segrar mot Finland.

Annons

Andreas Westh.

LÄS ÄVEN: Ny svensk seger mot Finland – Andersson tvåmålsskytt i hemmaarenan

Två landskamper och två klara segrar blev Sveriges facit mot Finland i helgen. Fredagens 5–2-seger följdes upp med 6–1 på lördagen.

– Efter första matchen fanns det lite att skruva på, framför allt hårdare jobb och mer skridskoåkning i defensiven. I dag blev det bättre på det stora hela. Men det är en ny säsong och man är ovan, både att spela med varandra och över huvud taget. Vi hade kunnat göra klart tidigare i går, vi hade mycket chanser, men i dag blev det klart lite tidigare, säger Bollnäs-liberon Andreas Westh.

Är ordningen återställd nu efter missräkningen i Ryssland i februari?

– Haha, ja, så kan man väl säga. Vi var inte bra i den matchen. Det är klart att vi vill visa Finland att vi är ett mycket bättre bandylag än dom och det tycker jag vi gör i helgen.

Andreas Westh är överlag positiv till satsningen på en landslagsvecka i Vetlanda.

– Det har varit bra. Nu har vi fått tid att träffas på försäsongen, det är inte ofta vi gör det. Många andra (svenska) landslag har också varit här och trimmat med olika tester och mycket på is tillsammans. Man har fått morsa på varandra och sådana bitar, så det här har varit positivt för hela landslagsverksamheten, säger han.

LÄS ÄVEN: Gilljam efter segern mot Finland: "Mycket kan bli bättre"

39 år gammal börjar dock Andreas Westh, som har varit lagkapten i landslaget sedan säsongen 2005/2006, se slutet på både landslags- och klubbkarriären. Det kan till och med vara så att han gjort sin sista höst som blågul.

– Jag vet faktiskt inte, men så kan det mycket väl vara. Det närmar sig ett slut någon gång, men jag tycker fortfarande att det är lika spännande och roligt att komma iväg med landslaget. Det är speciellt och man får väldigt mycket energi, säger Andreas Westh.

– Det spelar ingen roll hur sliten man är innan, man är alltid fullproppad med energi när man åker hem. Därför är det alltid lika roligt när man blir kallad. Så länge jag spelar bandy på högsta nivå är jag tillgänglig för landslaget om jag håller klassen.

Den givna följdfrågan: Ett år kvar på kontraktet med Bollnäs. Känns det nu som att det här blir din sista säsong?

– Det är många som frågar, "visst kommer du fortsätta även efter det här året?". Men som jag känner just nu är det bara det här året som gäller, sedan får vi se när säsongen är slut. Visst, bandy är fortfarande det roligaste jag vet och jag har inga större skavanker och är lättränad, men det finns andra saker att ta hänsyn till, säger Andreas Westh och fortsätter:

– Det är mer så man tänker, det är mycket tid som försvinner från annat. Den ställningen får jag ta när man tagit det där SM-guldet.

Du är offensiv?

– Haha, ja, vi har ju inget annat val. Vi summerar efter säsongen, men det ska bli spännande i år – både med hemma-VM och med Bollnäs.

LÄS ÄVEN: Ted Bergström tillbaka i landslaget efter tre år

Mer läsning