Tisdag 23 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zocke om hur bandy-VM borde förändras: "Mardrömmen är över – jag lägger undan skämskudden"

/

Bandypuls krönikör Tobias "Zocke"Johnsson om bandy-VM:s framtid.

Annons

Mardrömmen är över. Jag lägger undan skämskudden. VM kan äntligen börja. Trots att jag älskar sporten av hela mitt hjärta är det en lättande känsla att de inledande dagarna på världsmästerskapen äntligen är förbi.

Jag brinner otroligt mycket för sporten bandy. Förmodligen lite mer än var gränsen går för att klassas som hälsosamt. Bandyn har allt. Farten, teknik och det taktiska. Sporternas oxfilépizza. Men ändå kan jag inte låta bli att må lite dåligt när vi ska kora planetens bästa landslag.

Vi kan ju först och främst reda ut varför detta VM ska spelas när elitserielagen helst hade spelat seriespel. Och varför det alltid infinner sig en känsla av att vi inte har så mycket att säga till om. Svaret är såklart stålar. I det här fallet rubel. För internationella bandyförbundet (Läs; Ryssland) är VM stort. Det är även de som lastar in deg. Utan senior-VM varje år skulle det inte finnas utrymme för våra U-landslag. Det svenska förbundet har inte plånboken till det.

Där och då finner jag ändå en anledning god nog att vi fortsätter med spektaklet. Jag har förstått att spelarna och de runt landslaget gillar VM. Det gör även på sätt och vis jag. Men absolut inte i nuvarande form. Att lag med så monumentalt skilda kvalitéer ska mötas gynnar ingen. Pratet om utveckling köper jag inte in på. Som att jag skulle bli en bättre fighter om jag fick kliva in mot The Mauler i en MMA-bur? Tjena.

Sverige, Ryssland och Finland ligger i framkant. Och så kommer det se ut en överskådlig tid framöver. Om man ska envisas med att spela varje år tycker jag de tre kan mötas för att seedas. Etta, tvåa och trea. Sedan kan de andra utvecklingsländerna spela om att nå den fjärde platsen och tillika semifinal. Ettan (Sverige eller Ryssland) möter laget som kvalificerat sig till den fjärde platsen och tvåan och trean möts.

På så sätt får vi ändå en gruppspelsmatch mellan bandyns giganter och vi kliver sedan in i ett slutspel som inte betyder slakt. Ska bandyn växa internationellt så behövs VM. Ska bandyn inte göras till åtlöje här hemma behövs inte 28-3. På halvfart.

När någon klankar ner på VM och skillnaderna tar jag alltid bandyn i försvar. Jag använder till och med de argument som förbundet lägger fram som jag inte ens tror på själv. Kärleken till sporten är för stor för att låta bli. Men jag känner att det är dags att vi slutar lura oss själva. Behåll VM. Men gör ett annat upplägg.

Ironiskt nog så slocknade ju Kanal 5 lagom till VM började. Initialt kände man att det var väl typiskt bandyns otur. Att när man väl fick till en ny aktör så sket det sig. Födda i en formsvacka. Men har vi tur så löser sig tvisten nu och folket får se de matcher som VM handlar om och man har sluppit se parodin. Win-win. Kämpa Femman. Kämpa Sverige.

Mer läsning