Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stisse Åberg: Mål! Det är mål...inte – men SAIK stod själv för den största missen

Fakta: Det blir hälsingederby i SM-finalen i bandy när Edsbyn och Bollnäs möts på lördag i Tele2 Arena.
Icke fakta: BOLLEN VAR VÄL FÖR SJUTTON INNE I EDSBYNS MÅL OCH VÄNDE!!!???

Jag trodde jag hade sett det mesta i den här semifinalserien som SAIK nästan-nästan-nästan vann i fredags på Jernvallen.

Jag hade fel.

Det fanns sånt jag inte hade sett också.

Det fanns sånt som inte alla såg, framför allt inte domartrion med Roland Fager i spetsen.

Som vad som egentligen hände med det där skottet som Dennis Henriksen sköt och framför allt var bollen egentligen var nånstans under några hundradelar av vår livstid.

Jag skriver dock på en gång att jag inte sitter och ropar domarskandal. Jag är inte sån – och alla vet hur fort det går i bandy.

Det känns lite som jag travesterar den fantastiska filmen JFK, när en av nyckelscenerna är det långa resonemanget kring "magic bullet theory."

Här handlar det om den magiska bandybollen – som trollade bort SAIK:s sista finalchans.

Här snackar vi om Dennis Henriksens rykande bandyboll i den 61:a minuten vid ställningen 3–1 till Edsbyn och en pågående våldsam SAIK-offensiv.

Den bollen var, enligt experter och mycket tillförlitliga vittnen som kan spåra en bandyboll i mörker, i mål. Den gick i stolpen bredvid den flaxande Edsbynmålvakten och stack iväg rätt in i andra burgaveln – och studsade ut till den mycket överraskade Edsbynbacken Daniel Välitalo.

Så var det.

Men mål blev det inte. Och mål blir det aldrig. Och SAIK fick inte den där kontakten som krävdes.

Det går inte att installera målkameror och bygga situationsrum för det.

Men ni vet hur det är.

Tur har man inte. Tur förtjänar man. Och om man som SAIK skänkte bort sin finalbiljett genom att tappa 2–0-ledningen på Jernvallen i fredags – så förtjänar man inte någon tur.

I stället var det en match i Svenska Fönster Arena som gick hemmalaget i handskar, klubba och skridsko mest hela tiden. 1–0 redan i andra minuten. 2–0 också – och 3–0 när veteranenOscar Jonsson skenade över isen och gjorde ett solomål när SAIK hade Rasmus Forslund utvisad.

SAIK hittade inte sitt spel. Självaste Daniel Mossberg såg trött ut. Först i desperationens andra halvlek hittade man spelet som pressade Edsbyn halvvägs in i egna målet.

...MEN INGEN SÅG ATT BOLLEN VAR INNE

...och därför gjorde i stället Hasse Andersson 4–1 när han vallade in ett frislag via en SAIK-försvarare i 72:a minuten.

Rätt typiskt.

Rätt rättvist också. För Hasse Andersson är en verkligt stor spelare som varit med och vunnit allt överallt – men nu alltså får spela annandagsderby i Stockholm.

SAIK vann två matcher stort borta mot Edsbyn. Man spelade bra i de två hemmamatcherna, men föll i sudden i båda – senast efter att ha tappat bort storspel och en 2–0-ledning.

Det var alltså inte här i söndagens match som man förlorade finalplatsen.

Det var inte heller Henriksens aldrig upptäckta målskott som sänkte laget.

Det var i matchslutet på Jernvallen i fredags.

Daniel Mossberg vill fortsätta i SAIK. Jag har aldrig trott nåt annat.

Lite hånfullt blinkade dock grafiken till efter slutsignalen i bandyplays sändning och visade 5–3 – ungefär som den icke existerande situationsrummet hos Svenska bandyförbundet hade godkänt Henriksens mål i efterhand.

Man brukar säga att man lever i limbo, alltså i ett evigt kretslopp.

Nu är det är rätt många som lever i hambo, som i hälsingehambo.

Nu har jag sett reprisbilderna också, igen och igen och igen på det sätt som en domare aldrig kan göra.

...BOLLEN ÄR VERKLIGEN INNE!

Men säsongen är ändå över för SAIK.

Bollnäs har inte vunnit SM-guld på 61 år. Bollnäs tränas av Sandvikenbon Jocke Forslund och i laget spelar Daniel Berlin och Patrik Nilsson.

Inte för att jag tar parti mot Edsbyn, sån är jag verkligen inte, men jag har alltid gillat Bollnäs GIF, Sävstaås och Snoddaståget.

Och 61 år. Jag var på plats när SAIK på Studenternas 1997 vann SM-guld efter 51 års väntan.

Jag unnar Bollnäs ett sånt ögonblick.