Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbråket stannade på planen – rasismen följde med: "De säger att vi ska åka hem"

Tumult uppstod när Somalia mötte Tjeckien i B-VM i bandy i fredags.
Flera spelare var involverade i ett stort slagsmål, som resulterade i en rad utvisningar och matchstraff.
– De skrattade åt oss och ville skämma ut oss, säger Ahmed Hussein i Somalia.

Det var i fredagens placeringsmatch i B-VM i bandy som det rann över för några av spelarna i Somalia. Tjeckien stod för motståndet och när knappa timmen var spelad och ställningen var 16–0 till tjeckerna uppstod stort tumult när Somalias Ahmed Deeq Abdulle hamnade i bråk med Tjeckiens Jiri Koncak. Slagsmål uppstod där flera spelare på vardera sida var involverade, och bland annat klubbor användes som tillhyggen i tumultet.

LÄS MER: Skandalscener vid bandy-VM – vilt slagsmål när Somalia mötte Tjeckien

Det hela resulterade i två utvisningar för Somalia, samt matchstraff på både Deeq Abdulle och Koncak.

– Det här var den andra matchen vi spelade mot Tjeckien. De vi mötte, de är inte bandyspelare, de är hockeyspelare. Många av oss i laget hade blåmärken över hela kroppen redan efter det första mötet, och det som inte syns på bilderna är allt de gör hela tiden, med slag och allt snack, säger Ahmed Hussein, libero i Somalia och fortsätter:

– De snackar om att vi håller på med fel sport och så där, men det är ju tvärtom. Bandy är ett otroligt intresse för oss och det är vi som håller på med rätt sport och de med fel. De skrattade åt oss och ville skämma ut oss, vi är idrottare allihop och då borde man visa respekt för varandra. Man kämpar, man vinner och man förlorar, man svettas och krigar, och man vill att alla ska ha roligt. De var inte snälla mot oss och då rann det över för vissa av grabbarna, och vi stöttar varandra i laget. Därför blev det som det blev, vilket så klart är olyckligt.

Efter tumultet fortsatte matchen. Tjeckien hann göra ytterligare tre mål och matchen slutade 19–0, men den stora snackisen var det urartade bråket.

– Grabbarna är besvikna över det som hände, men man kan inte göra något åt det som hänt, och allt vi kan göra är att förbättra oss. Efteråt insåg båda lagen att vi gjort fel och vi pratade med Tjeckien efteråt så vi har rett ut allt.

Hussein var en av de som fick känna på Tjeckiens tuffa spel redan första gången lagen möttes. Han skadade då ledbandet i knät vilket gjorde att han missade den andra matchen, och bara kunde se situationen från sidlinjen.

– Jag fick en hemsk smäll och skadade mig. Jag kunde spela mot Kina och Holland men det gick så där. Ledbandet var av och det är som att spela med ett brutet ben, säger han.

Efterspelet efter händelsen i matchen mot Tjeckien har även fått spelarna i Somalia att utstå flera rasistiska kommentarer.

– Det gör oss jätteledsna och besvikna att pekas ut på det sättet, med alla kommentarer. De säger att vi ska åka hem och såna grejer. Men vi spelar i ett VM och vi spelar på hemmaplan. För det är på hemmaplan, för vi representerar inte bara på Somalia utan också Sverige, säger Hussein.

– Sverige är vårt hemland och Borlänge vår hemstad, och utan Sverige skulle vi aldrig spela bandy, så det är helt fantastiskt att få spela ett VM på hemmaplan. Vi är tacksamma för att vara i Sverige och är glada för att så många stöttat oss och för att vi har så många fans. Det är många som hejat och uppmuntrat oss, fast att vi förlorat med mycket.

Men trots att de somaliska spelarna har många positiva minnen med sig hem när B-VM nu avslutats lämnar händelsen – och framför allt efterspelet – alltså en bitter eftersmak.

– Det som gör oss besvikna, som sagt, är alla kommentarer som är rasistiska. Jag hoppas att folk i stället kan uppskatta oss för det vi gör. Att vi är här och jobbar hårt och vill göra bra ifrån oss, att vi fortsätter att kämpa hårt, som representanter inte bara för Somalia utan också för Sverige.