Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenske tränaren inför norska elitseriepremiären: "Bästa laget skulle klara sig bra i allsvenskan"

I dag startar norska elitserien i bandy.
Bandypuls har träffat Patrik Heed från Bollnäs som är ny huvudtränare i topplaget Ready.
– Det bästa laget i Norge skulle bli trea eller fyra i allsvenskan, säger 28-åringen.

Annons

I dag, söndag, spelas elitseriepremiären i norsk bandy. Bland de tio lag som senare i vår ska göra upp om NM-guldet är Stabæk storfavorit.

Patrik Heed är ny huvudtränare i Ready. Kanske efternamnet Heed låter bekant? Han är lillebror till förre Bollnässpelaren Henrik Heed, som kallades "nye Hans Åström" i Aftonbladet på 1990-talet. Henrik tvingades sluta med bandyn som 27-åring efter att ha fått en klubba i ögat, och efter den aktiva karriären var han med som assisterande tränare till just Hans Åström när Bollnäs gick till två raka SM-finaler 2010 och 2011.

Nu för Patrik Heed bandyarvet vidare. 28-åringen, som tidigare jobbat med juniorverksamheten och som koordinater i Readys bandysektion, gör sitt tredje år som heltidsanställd i klubben och sitt första som huvudtränare för a-laget.

Readys ställning i norsk bandy är stark. Laget har spelat minst semifinal de senaste tre åren och vann mästerskapet för två år sedan. Enligt Patrik Heed är det Ready, Stabæk och Solberg som legat i framkant under de senaste tio åren.

– I Ready har vi tre seniorlag – ett i elitserien, ett i ettan och ett i tvåan. Jag vet inte om nån annan klubb har det. Och det kommer kullar underifrån som är intressanta, säger han.

LÄS ÄVEN: Brobergs norrman Fritiof Hagberg om utvecklingen i norsk bandy

Men precis som i Sverige brottas bandyn i Norge med mycket konkurrens, inte minst med andra idrotter. I Norge är dock militären ett betydligt större "hot" än i Sverige.

– Det vi sliter mest med är att vi tappar spelare till studier och militären som är stor i Norge. Det är mycket yrkesinriktat, med föräldrar som pushar för att man ska gå i skolan och göra militären. Militären gör man för att det är en bra grej på cv:et, säger Patrik Heed.

Av tio elitklubbar ligger åtta i trakterna runt Oslo. Bara Sarpsborg, som ligger på gränsen till Sverige, och Hamar, som spelar i den enorma "skridskohallen" Vikingskipet, ligger på distans från huvudstaden.

Som i Sverige har bandyn svårt att ta någon större plats i riksmedia. I Norge jobbar sporten i ännu mer motvind på den fronten.

– Det som har varit positivt de senaste åren är att vi fått NM-finalen att gå i centrala Oslo. Det är ungefär som i Sverige och finalen spelas på Frogner Stadion. Så runt finaldagen börjar det hända lite grann med lite tv-reportage och sådär, säger Patrik Heed.

Hur mycket folk ser en norsk final på plats?

– När vi vann för två år sedan var det 1 600 pers. Det var världens grej för oss att vara i final, vi hade inte vunnit mästerskapet på 70 år. I år mellan Stabæk och Solberg, som ligger en liten bit ifrån Oslo, var det 1 400–1 500, säger Patrik Heed.

Generellt då. Finns det publikunderlag i Norge? Finns intresset för bandyn?

– Ja, det finns ett intresse och en tradition, men det är inte samma tradition som i Sverige att man går på bandy. Dels spelar vi klockan 18 på söndagar, då konkurrerar vi med söndagsmiddag och familjetid. Sedan spelar vi på onsdagar, vi har fasta dagar för matcher. Vi har jobbat för att få lördagsmatcher och ska göra det lite på prov i år. Jag tror att det kan vara vägen att gå, säger Patrik Heed.

– Men det går inte att sticka under stol med att anläggningarna inte är som i Sverige heller. Det är bara utomhusbanor och de flesta banor är inte så attraktiva för att stå ute och titta på bandy. På ett sätt är det lite därför bandyn jobbar i motvind.

Hur långt efter Sverige ligger Norge?

– Publikmässigt och uppmärksamhetsmässigt är vi långt efter. Där vi är stora är på ungdomssidan. Men vi har problem att komma med i media och få PR. Sett till antalet utövare är bandyn stor generellt i Norge, men den får för lite uppmärksamhet i tidningar och tv, säger Patrik Heed.

LÄS ÄVEN: Bandypuls träffade Christian Waaler under VM i Chabarovsk

Det finns fler aspekter som skiljer sig avsevärt mellan svensk och norsk elitbandy. Till exempel är det bara några få spelare som har hyfsad ersättning. I Ready, som ändå räknas som ett topplag, har ingen spelare betalt. Och inte minst rent sportsligt skiljer det mycket mellan de bästa lagen i Sverige och de bästa i Norge.

– Laget som vinner NM-guld skulle klara sig bra i allsvenskan, topp tre eller fyra skulle jag tro. Det är ungefär den klassen de bästa lagen i Norge håller. Det skiljer mycket, säger Patrik Heed.

– Mycket beror på att vi saknar hallar, så det är klart att språnget blir större och större när vi inte har det. Vi vet samtidigt att det är möjligt att klara det utan hall, så det är det vi jobbar för.

En sak gör i alla fall Norge bättre än Sverige i bandyämnet, enligt Patrik Heed. Arbetet med att försöka ta in sporten i OS-familjen.

– Norska förbundet jobbar mycket för att få in bandyn i OS, och Norge är en stor nation i vinteridrott så det är klart att förbundet ska jobba för det. Men samtidigt känns det lite fel att Norge gör något medan Sverige, som är största bandynationen tillsammans med Ryssland, inte gör det. Det blir fel, säger han.

Dambandyn i Norge, hur ser den ut?

– Den är på uppåtgående på sikt. Ganska få lag har damlag, men det jobbas aktivt i flera föreningar för att öka antalet damspelare. De flesta matcher i damserien spelas som niomanna, men det kommer flera talanger på sikt. Lene Aamodt och Charlotte Selbekk är väl de absolut bästa, men det finns fler i Norge som kan bli riktigt bra. Och landslaget kom ju på tredje plats i fjolårets VM.

LÄS ÄVEN: Selbekk bakom Karebys guldryck i SM-finalen

LÄS ÄVEN: Selbekk lämnar Kareby – klar för VSK

Ready inleder elitserien med att möta Høvik hemma på Gressbanen, där klubben både har fotbolls- och bandyverksamhet. Patrik Heed förfogar över en ung trupp där de flesta spelarna är mellan 17 och 26 år. Bara lagkaptenen Peter Haug, 38, har passerat 30-strecket. Det är han som bidrar med erfarenheten och lugnet när det hettar till på isen.

– Det är en bra och utvecklingsbar ålder på stommen, så vi har framtiden för oss. Den här säsongen är lite av ett nybygge, men vi har börjat få in en kultur att vara med långt fram i slutspelet. Vi vet att man ska vara bäst i februari och inte i november, säger Patrik Heed.

– Det här är en grupp som vill utvecklas och bli bättre. Vi jobbar för att närma oss lagen i Sverige. Vår vision är att närma oss elitserielagen där.

SÅ SPELAS PREMIÄREN I NORGE

Norska elitserien startar i dag, söndag. Här är matcherna:

Stabæk–Sarpsborg, Solberg–Ullern, Drammen–Mjøndalen, Ready–Høvik, Hamar–Ullevål.