Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tellus värvar duo från Hammarby – så är läget i elitseriens nykomling

Tellus tappar Klas Nordström till Hammarby. Nu svarar nykomlingen med att värva Anders Persson och Jonas Enander från Bajen. – Vi kör väldigt hård scouting på hur spelare funkar socialt och i grupp, säger sportchefen Patrik Järmens, som öppnar för fler nyförvärv.

Annons

IK Tellus rustar för elitserien. På onsdagen gjorde klubben klart med Hammarbyduon Jonas Enander och Anders Persson och på torsdagen fylldes spelartruppen på med 19-årige anfallslöftet William Hallberg från allsvenska Nässjö. Trion har skrivit tvåårskontrakt med Tellus.

Men det finns även namn på minussidan, inte minst norra allsvenskans skyttekung Klas Nordström som presenterades av Hammarby under onsdagen. Att 30-åringen lämnar klubben är inte helt oväntat. Trots målsuccén i allsvenskan petades han i elitseriekvalet efter en spricka mellan honom och tränaren Peter Rönnkvist.

– Jag och Klas har en jättebra relation, men det har varit som det kan bli i en grupp. Det har varit delade åsikter mellan Peter och Klas om spelet och rollerna. Det hade vi nog kunnat reda ut, men nu är vi här. Vi ser framåt och önskar Klas stort lycka till. Han kommer göra mål i Hammarby också, det har han gjort i princip överallt han spelat, säger Patrik Järmens.

– I Enander får vi en hårdjobbande anfallare. Klas blir svår att ersätta målmässigt, men vi ser det i ett större perspektiv nu. Vi ska ha in fler spelare som tar vid där. Klas var inte med i kvalet och då fick vi ihop det rätt bra ändå, fortsätter han.

LÄS ÄVEN: Tellus kvalar för första gången: "Ingen får betalt, alla får betala"

Förra veckan värvades även målvakten Markus Karlsson från Helenelund. Med Jonas Enander, Anders Persson och William Hallberg har Tellus rekryterat fyra spelare. Mellan fyra och sex nyförvärv var vad klubben hoppades på när rustningen för elitserien började.

Vad söker ni specifikt i jakten på fler spelare?

– Framför allt elitserierutin är intressant, eller att det är stora talanger eller väldigt bra spelare i allsvenskan som är bärande i sina klubbar eller som har väldig potential. Vi vill verkligen hålla oss kvar, det är vår kortsiktiga målsättning, men vi är väldigt måna om att det ska vara rätt personer (som värvas) också. Vi kör väldigt hård scouting på hur spelare är socialt och i grupp. Det är laget som är jätteviktigt hos oss.

PATRIK JÄRMENS OM...

... de senaste dagarnas värvningar:

Jonas Enander: "Trots att han bara är 21 år är han rätt rutinerad efter fem år i Bajen. Hade samarbetsavtal med oss senaste säsongen. Hårt jobbande över hela banan. Har en väldig potential att blomma ut på riktigt. Väldigt seriös och vi tror jättemycket på honom."

Anders Persson: "Spelande back i Hammarby som kommer spela ytterhalv hos oss. Skridskostark med bra teknik och passningsklubba. Vi vill ha honom längre upp i banan där han spelat mycket i yngre år. En riktig vinnarskalle."

William Hallberg: "19 år, 1.90 lång och 90 kilo. En riktig powerforward och bra skytt. Kanske den bästa forwarden jag såg i elitseriekvalet. Har en väldig potential. Lite som Tillbergas värvning av Niklas Eriksson som är en riktigt bra värvning by the way."

... om att Tellus omsatte 600 000 kronor förra verksamhetsåret när det nu ska skrivas kontrakt för elitserien.

– Alla måste ha proffskontrakt i elitserien och minimum är 3 000 kronor på en säsong. Vi kommer öka rätt rejält från 600 000 i år, men vi jobbar med mycket mjuka värden. Våra grabbar vill spela och få bo och jobba här i Stockholm.

... om tränarfrågan. Stannar Peter Rönnkvist?

– Peter är vår absoluta ambition. Vi ska ha en sittning till helgen och ambitionen från båda parter är att Peter till en början fortsätter ett år till. Han är ytterst delaktig i allt som pågår just nu.

... om vilka spelare som i dagsläget gjort klart att de lämnar Tellus.

– Lars Bryngelsson och Rikard Johansson har aviserat att de slutar och Jonas Säfström är ett stort frågetecken för att få ihop det med jobbet. Det försvinner lite rutin där, med både "Bryngel" och "Rille" som har varit i Hammarby tidigare. I övrigt har alla indikerat att de vill vara kvar, men alla har inte skrivit kontrakt än.