Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillberga och Kalix räddade sig kvar i elitserien – storförlusten sänkte Ljusdal

Ljusdal hade ett drömläge och hade till och med råd att förlora med uddamålet.
Men Kalix stod pall för pressen och vann med hela 10–2.
I och med det säkrade man elitseriekontraktet – tillsammans med Tillberga som samtidigt körde över Nässjö.

Det var dramatiskt och spännande inför den sista och helt avgörande omgången av kvalseriens grupp A. Ljusdal, Tillberga och Kalix gjorde upp om två platser i elitserien. Inför avslutningen toppade Ljusdal gruppen och man hade allt i egna händer i matchen borta mot Kalix.

Det stod tidigt klart att Tillberga skulle komma att få en bekväm resa mot förnyat elitseriekontrakt. Man behövde putsa på målskillnaden för att ta sig förbi Ljusdal och Kalix i tabellen. Och det gjorde man rejält genom att ösa in mål. Redan i paus ledde man med hela 6–0 mot Nässjö, siffror som fördubblades under den andra hälften av matchen. Kvalets storfavorit avslutade med att vinna med hela 12–0 och man spelar elitseriebandy även säsongen 2017/18. Jimmy Jansson blev fyramålsskytt och Philip Florén stod för ett hattrick i storsegern.

I och med Tillbergas kross stod det klart att kampen om den andra elitserieplatsen skulle stå mellan Kalix och Ljusdal. Kalix hade hemmaplansfördelen, men Ljusdal hade samtidigt råd att förlora med ett mål.

Kalix fick en drömstart och satte genast press på Ljusdal genom att gå fram till 2–0 efter mål av Simon Viklund och Leonid Bedarev. Då hade matchklockan inte ens passerat fem minuter. Ljusdal reducerade, innan Kalix gick fram till 4–1 , ett resultat som stod sig till pausvilan.

Ljusdal var det jagande laget när andra halvlek blåstes igång, men gästerna hade förtvivlat svårt att hota ett defensivt starkt Kalix. Jonas Pettersson svarade förvisso för en av matchens riktiga delikatesser när han reducerade till 2–5 genom att snurra upp Olov Englund på läktaren. Men närmare än så var aldrig Ljusdal att förverkliga drömmen om en återkomst till elitserien.

Kalix svarade nämligen omgående med att göra 6–2 och siffrorna rann iväg till hela 10–2 innan matchen var över.

Elitserielagens storsegrar innebär att samtliga lag i kvalgruppens topptrio hamnade på åtta poäng. Förloraren i målskillnadskampen blev alltså Ljusdal, som får sikta in sig på ännu en säsong i allsvenskan.

Mer om matcherna kommer under kvällen.