Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppstickaren Tellus har slagläge – trots att skyttekungen inte spelar: "Hade jag inte sett komma"

/

Vem kunde tro att lilla Tellus skulle hota om en elitserieplats i den sista kvalomgången?
Det är i alla fall ett faktum – trots att man inte har spelat sin skyttekung i större delen av kvalserien.
– Det finns en mentalitet i den här gruppen som det var länge sedan jag såg i någon annan grupp, säger tränaren Peter Rönnqvist.

Annons

Tellus slutade trea i allsvenskan två år i rad. Sedan blev laget tvåa den här säsongen och tog sig till det första kvalet till högsta serien i den lilla klubbens historia.

Man inledde med att få en rejäl smäll av elitserienykomlingen Gripen Trollhättan – hela 4–11 hemma på Zinkensdamm.

– Det var en kombination av att en del spelare var tagna av stundens allvar, och att vi efter deras time out vid ställningen 3–6 bestämmer oss för att gå ner på fyra backar och ha fyra forwards. Vi gör ett försök att få in fyran där men går på pumpen, men vi gav det i alla fall en chans att komma närmare. Siffrorna är lite missvisande, även om de var klart mer disciplinerade, säger Tellus tränare Peter Rönnkvist, som härstammar från Kalix men som har haft en rad uppdrag som ungdomsledare. Han har också tränat Hammarby tillsammans med Stefan "Lillis" Jonsson säsongen 2007/2008, vunnit två SM-guld som tränare för AIK:s damer samt tränat Ale/Surte i näst högsta serien.

LÄS MER: Tellus slog Ljusdal i seriefinalen

Tellus föll även i Rönnqvists uppväxtort i den andra kvalomgången – 3–5 mot Kalix – men sedan har laget slagit Nässjö två gånger om och ett redan elitserieklart Kalix på hemmaplan. Matchen mot Nässjö satte grunden till att Tellus nu är i ett läge där den sjätte och sista elitseriekvalmatchen är direkt avgörande. På lördagen möter man Gripen Trollhättan i Slättbergshallen.

– Det finns en mentalitet i den här gruppen som det var länge sedan jag såg i någon annan grupp. Vi ligger under med 0–3 där, och får sedan inte hål på dem förrän i 68:e minuten, vilket är ännu mera imponerande. Säger jag att Nässjö hade bollen i tre minuter av 48 i andra halvlek så tar jag i, säger Peter Rönnqvist om vändningen där Tellus vann med 5–3.

Men trodde du detta?

– Nej, absolut inte. Framför allt inte efter hur det såg ut mot Gripen i första matchen. Men vi lärde oss en hel del från den matchen, vi var inte riktigt beredda på hur hårt straffad man blir på egna misstag. Där är det stor skillnad på allsvenskan och elitserien. Men nej, jag trodde väl kanske att vi skulle kunna vara med en stund i det här kvalet, men inte så här länge hade jag nog inte sett komma...

LÄS MER: Bandypuls långa reportage från Tellus träning på Zinkensdamm

Den uppmärksamme har så klart noterat att Tellus spelat alla kvalmatcher hittills utom den första utan sin målkung – en av allsvenskans största stjärnor – Klas Nordström, som vann skytteligan i den norra serien med 46 mål på 19 matcher.

Vad handlar det här om?

– Han spelade första matchen, men blev petad i den andra. Det är av kvalitetsskäl, han var inte tillräckligt bra, säger Peter Rönnqvist – och avslöjar därmed att det finns någon slags spricka här.

– Det var meningen att han skulle tas ut till Nässjö borta, men jag har inte kunnat ta ut honom för han är inte närvarande, fortsätter Peter Rönnqvist.

Men ändå – ni gör de här resultaten utan er stora stjärna?

– Det är både och, det där. Det finns plus och minus med allting. Totalt sett för gruppen är det lite plus, det kräver en del av övriga att ha en sådan spelare. Men han var oerhört värdefull för oss under serien, väldigt viktig. Det är tråkigt att det blev så här.

Hur är vibbarna nu då, inför den avgörande matchen?

– Det känns som att hur vi än gör så kan vi lyckas ändå.

Bandypuls har varit i kontakt med Klas Nordström, som inte vill kommentera varför han inte har spelat i kvalet.

Mer läsning