Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Världens bästa målvakt" startade karriären i Lesjöfors

En enda spelare i elitserien har klassiska Lesjöfors IF som moderklubb.
Men det är inte vem som helst – utan Andreas Bergwall, av många ansedd som världens bästa bandymålvakt under de senaste tio åren.

Annons

LÄS MER: Så många elitseriespelare har ditt favoritlag fostrat

Lesjöfors IF är en klassisk – men numera lite bortglömd – klubb i svensk bandy. Klubben hade sin absoluta topperiod under senare delen av 1950-talet och under 1960- och 1970-talet. Till Lesjöfors meriter hör en fjärdeplats i SM 1957, en andraplats i division 1 södra 1974 och en påföljande semifinalplats det året.

Samma år föddes Andreas Bergwall på orten i östra Värmland, han som senare skulle komma att bli världens bästa bandymålvakt och en av sportens mest kända utövare.

– Jag är född och uppvuxen där, och flyttade därifrån -95, säger Andreas Bergwall, som har klara minnen från en barndom där det inte fanns så mycket annat att göra än att spela bandy.

– Alla spelade bandy när man växte upp, av grabbarna i vår klass var det väl två eller tre som inte spelade. Och så såg det nog ut i alla klasser på den tiden, säger Andreas Bergwall.

LÄS MER: Här är klubben som fostrar flest spelare i elitserien

– Jag kommer ihåg promenaderna hemifrån till arenan när det spelades bandymatcher. En gång minns jag särskilt när jag hade min blåa och röda flagga med mig och Lesjöfors skulle möta Edsbyn, och jag tänkte att "hur ska det här gå", säger han.

Lesjöfors gjorde sin senaste säsong i högsta serien säsongen 1981/1982. Sedan har man aldrig kommit tillbaka. Andreas Bergwall tror inte att det kommer bli så heller.

– Nej, det tror jag inte. Det är väl om man skulle hålla sig kvar i ettan. Det bor inget folk där och det finns mycket annat att göra än att spela bandy, och man flyttar väl helst därifrån så snabbt som möjligt, säger han.

2010 bodde drygt 1 000 personer i den lilla orten Lesjöfors – och bandylaget spelar i division 1 mellersta den kommande säsongen.

– Laget pendlar väl mellan ettan och tvåan. Ibland får de jaga ihop folk, och ibland finns det inga och då åker dom ur, säger Andreas Bergwall, vars kontakt med moderklubben i dag handlar om att hans systers sambo är verksam i föreningen och att hans syskonbarn spelar bandy.

LÄS MER: ... och de fostrar minst spelare i elitserien

Bandypuls granskning av alla elitseriespelare visar att Andreas Bergwall är den enda som har Lesjöfors som moderklubb i dag. Den 41-årige målvakten har under en lång och framgångsrik karriär varit med och vunnit sex VM-guld och fyra SM-guld – det senaste med VSK i våras. Unikt i sammanhanget är att även Mikael Forsell, som ansågs som världens bästa bandymålvakt under 1990-talet, också har rötterna i Lesjöfors IF.

– Det är väl lite märkligt. Men jag tror att det har att göra med att ålderskullarna inte var fulla och att vi målvakter inte växer på träd. Både jag och han fick spela med de som var äldre och fick hårdhet av det.

Vad har din moderklubb Lesjöfors betytt för dig i din karriär?

– Den har betytt allt. Hade jag vuxit upp i Västerås är det inte ens säkert att jag hade spelat bandy. Men däruppe hade man inget val, det känns lite taskigt att säga, men så var det, säger Andreas Bergwall och skrattar.