Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villas förvarschef inför prestigemötet: "Vi har 40 000 invånare som brinner för det här"

Rivaliteten har aldrig varit större.
I kväll smäller guldkandidaten Villa och stjärngänget Vänersborg ihop i det som Martin Johansson rankar som det hetaste mötet någonsin lagen emellan.
– Hela stan laddar för det här, säger Villas libero.

LÄS ÄVEN: Galet intresse inför rivalmötet – Villa mot publikrekord

Svensk bandy blir inte mycket hetare än fredagens derbyomgång i elitserien.

I Hälsingland spelas det klassiska mötet mellan Edsbyn och Bollnäs. I Västerås är det stadsderby mellan underdogen Tillberga och jätten VSK, och på Zinken skrivs historia när Tellus och Hammarby möts i första Stockholmsderbyt i högstaserien sedan 1966.

Och så har vi ju rivalmatchen mellan Villa och Vänersborg i Sparbanken Lidköping Arena, som enligt hemmalagets landslagsförsvarare Martin Johansson är det största och mest prestigefyllda derbyt i elitserien.

– Det tycker jag. Vi har 40 000 invånare (i Lidköping) som brinner för det här och alla pratar om det. Varenda person man går förbi på stan vill snacka lite och det känns som att alla ska gå. Hela stan laddar för det här och det kommer bli riktigt, riktigt bra tryck, säger 30-åringen.

Utmanar klassikern Edsbyn–Bollnäs om "titeln"?

– Det känns som att det var lite hetare för några år sen ändå. Det är stort, men jag tror ändå att det här har växt fram mer och mer. Trots att det har varit heta matcher jämt så har det här derbyt bara byggts på. Det tycker jag inte att Edsbyn–Bollnäs har gjort, rivaliteten har inte blivit större där. Det känns som att de har släppt lite på det.

LÄS ÄVEN: Superintresse i väst – Hellmyrs hoppas på hälften i hälsingederbyt

Blir det här det hetaste mötet någonsin mellan Villa och Vänersborg?

– Ja, det tror jag, framför allt av de åren jag har varit här. Då har Vänersborg alltid legat lite längre ner i serien. De har haft lite andra förutsättningar även om det har varit tuffa fighter jämt, det här har varit deras höjdpunkt varje år. Med värvningarna och satsningen de gör nu blir det lite annat, säger Martin Johansson, som gör sin nionde säsong i Villa sedan flytten från moderklubben Otterbäcken.

Redan innan elitserien startade hettade det till ordentligt när Villa och Vänersborg möttes i Vänercupen. Kaoset i slutminuterna resulterade i tre matchstraff och två avvisningar av ledare. Om det är en försmak av det som väntar på fredagen? Martin Johansson tonar ner incidenten i september.

– Det har varit många såna gruff även i elitserien i år, så det var inget speciellt. Men det är klart, det visar ändå att vi inte gillar att förlora mot varandra, säger han.

Hur upplever du de här speciella matcherna på isen?

– Det gäller att vara rätt så cool ändå. Det blir mycket laddning och man måste försöka vara kylig och inte vara för spänd och aggressiv i det man gör. Då blir man straffad direkt.

Risk för övertändning?

– Ja, det finns det ju, det är klart. Det är fredag kväll och det kommer vara uppemot 5 000–5 500 på läktarna och det ger hur mycket som helst. Då gäller det att hålla sig lugn.

Hur stort inflytande kan publiken komma att ha på matchen?

– Väldigt stort. Jag kommer ihåg mot SAIK, rekordet när vi hade runt 5 300 åskådare. Det är häftigt alltså, och det blir lite annat även om vi är bortskämda med 2 500-3 000 på varje match. Det blir nåt extra när det är uppemot 5 000. Det blir magisk stämning i hallen och ännu bättre blir det en fredag kväll.

Förväntad matchbild?

– Det kommer nog att bli fart, anfallsbandy och en häftig fight. Det kan bli mycket fram och tillbaka med så väldigt många bra spelare på isen. Man får vara väldigt noggrann för att inte släppa in mål och ta det jobbet väldigt hårt. Annars kommer det att smälla rätt så många gånger. Vi måste få stopp på alla deras offensivt starka spelare, säger Martin Johansson.