Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VSK lånade miljonbelopp för fem år sedan – snart är bandyklubben skuldfri

För ungefär fem år sedan befann sig VSK Bandy i ekonomisk kris och lånade 1,5 miljoner kronor av Västerås stad. Nu är skulden nere på cirka 200 000 och väntas vara avbetalad i december. – Det är fantastiskt, säger ordföranden Gisela Stockhaus.

Annons

För fem år sedan var läget mörkt för VSK Bandy rent ekonomiskt och man tvingades låna 1,5 miljoner kronor av Västerås stad. I december väntas VSK vara helt skuldfritt – och har dessutom gått från ett negativt eget kapital 2012 till att på onsdagens årsmöte redovisa ett eget kapital på 866 000 kronor.

– Vi kommer att betala av lånet till Västerås stad i år. Det är fantastiskt. Vi har haft en skuld till kommunen som naturligtvis inte är rolig att ha, säger klubbens ordförande Gisela Stockhaus.

Hon är tacksam över att klubben har fått låna pengarna räntefritt.

– Det är fantastiskt. Och nu betalar vi av den så att vi är skuldfria och på egna ben, dessutom med rätt mycket pengar i eget kapital. Det är fantastiskt bra, säger Stockhaus.

LÄS ÄVEN: "Bandyfrälste" idrottsministern besökte VSK:s årsmöte

680 000 kronor i eget kapital förra säsongen blir detta år 866 000 i eget kapital.

För den som inte är insatt – hur bra eller dåligt är det att som bandyklubb ha den siffran i eget kapital?

– Med tanke på hur stor vinstmarginalen är och hur lätt det är att hamna lite snett är det bra eftersom det ändå är idrott vi jobbar med. Näringsliv ska skjuta till pengar, matcher ska gå vägen och så vidare. Vi är väldigt stolta över att vi för sjätte året gör ett plus och faktiskt lägger på vår kassa.

LÄS ÄVEN: VSK och bortgångne Engström hyllas med stjärnor

Stockhaus målsättning för VSK är dock klart högre än 866 000 kronor i eget kapital.

– Det är klart att det här är bra. Men när vi satte visionen 2012 när jag också var med skulle vi ha två miljoner i eget kapital. Dit är det en bit, säger hon.

VSK Bandy omsätter 19 611 000 kronor. Förra året var det 19 014 000.

– En siffra med rekord igen. Och det är vad idrotten kräver också. Men det är klart att det är en enorm ökning. ”Micke” (Michael Campese, klubbchef) visade resan och vi kanske inte kan öka så mycket till, men runt 20 miljoner får vi lov att vara om vi ska ha den här verksamheten. Framtiden ser otroligt ljus ut för VSK, säger Stockhaus.

LÄS ÄVEN: Fosshaug klar för ledarroll i Borlänge Bandy