Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zitounis väg till VM-debut – via San Francisco och Härnösand: "Den såg jag inte komma"

Alexander Zitouni föddes i USA, växte upp i Härnösand och spelar numera bandy i Vänersborg.
På måndagseftermiddagen gjorde han VM-debut.
– Hade jag kunnat tänka när jag var nyfödd så hade jag knappast sett mig själv i Vänersborg, säger han efter USA:s 9–4-seger mot Tyskland.

I mars 1992 föddes Alexander Zitouni i San Francisco . Långt ifrån Sverige och långt ifrån både bandyplaner och bandykultur. Men det är just födelseorten som är anledningen till att han nästan 25 år senare gör VM-debut för det amerikanska landslaget.

– Jag bodde i San Francisco i tre och ett halvt år. Sen flyttade jag med mamma till Sverige och bodde resterande tid av uppväxten i Härnösand. Farsan är fransman och han jobbade där borta samtidigt som mamma utbildade sig. Det är en jäkla blandning, säger han och skrattar.

Härnösand lämnade Alexander Zitouni som 18-åring. Flyttlasset gick till Vänersborg, när han efter att ha sysslat med en rad olika idrotter slutligen valde att satsa helhjärtat på bandyn.

– Den såg jag inte riktigt komma, måste jag säga. Hade jag kunnat tänka när jag var nyfödd så hade jag knappast sett mig själv i Vänersborg, säger han med ett skratt.

I USA får han en stor roll, i ett landslag där få har någon större bandyrutin. Majoriteten av spelarna har en bakgrund inom ishockeyn.

För Pluskunder: Historien bakom bandyn i USA: "Han beordrade oss att spela"

– Det är väldigt roligt, alla i laget vill oerhört mycket. För mig blir det lite annorlunda, det är klart att man får ställa om, tänka annorlunda och ta ner kravbild och allt vad det är. Men dom är oerhört lyhörda och vill verkligen utvecklas.

I hans VM-debut vann hans USA med 9–4 mot Tyskland, efter 5–3 i halvtid. Zitouni noterades för ett mål och en målgivande passning.

– Det är klart att tempot är annorlunda, men många är väldigt offensiva i tanken när vi ställer om. Så ibland får man nästa lugna ner i stället och säga att nu håller vi i bollen lite. Men jag vill inte komma utifrån och ändra en massa. Dom frågar mycket och då är det klart att man svarar och säger att så här brukar vi uppträda och så här brukar vi spela.

I mitten på andra halvlek växlade Alexander Zitouni upp sin skridskoåkning, trampade på och drog förbi ett flertal tyska spelare som inte hängde med. Men det är inte på det sättet som 24-åringen vill bidra till USA.

– Jag kan hämta bollen och åka varje gång, men det vill jag inte. Och i mitt klubblag är jag väldigt defensivt lagd så jag är ingen sån heller. Men visst, jag kanske skulle kunna köra ännu mer men vi ska försöka spela och göra det här tillsamman. Det tjänar båda parterna på.

Är det speciellt att dra på sig den amerikanska landslagströjan?

– Det är klart att det är speciellt, man har stor respekt för USA. Det är ett av världens största länder, så jag tycker det är häftigt att få dra på sig den tröjan med sitt namn på.

Matchen bjöd på 125 utvisningsminuter, utan att för den delen vara särskilt ful. Och det är lite typiskt i en match mellan två landslag som USA och Tyskland, menar Zitouni.

– Man är lite långt ifrån varandra och man fastnar mycket i det här en mot en och då blir det en del utvisningar. Sen är det några för sabotage och det handlar väl om lite okunskap. Så fult var det inte, som det kanske ser ut i protokollet.

Tyskland är nykomling i A-VM och laget består till stor del av spelare med ryskklingande namn. Och det var en speciell match ur det avseendet, menar Alexander Zitouni.

– Det var ett speciellt lag vi mötte, sett till att ingen pratar tyska i princip. Det är ryssar allihop. Jag tycker att vi spelar mer som ett lag, och det visar sig mot slutet också. Vi sprider också ut målskyttet på flera olika spelare, vilket är kul.

För Pluskunder: Bandypuls VM-studio från dag 1: Så tråkigt att klockan stannade"

MATCHFAKTA (Grupp B)

USA–Tyskland 9–4 (5–3)

Målen: 1–0 (3, straff) Daren Richardson, 2–0 (8) Kevin Brown, 2–1 (9) Alexander Kolyagin, 3–1 (10) Mike Lickteig, 3–2 (27, hörna) Michael Dunaev, 4–2 (28) Kevin Brown, 5–2 (36), 5–3 (43) Alexander Kolyagin, 6–3 (64, hörna) Mike Lickteig, 7–3 (78) Alezxander Zitouni, 7–4 (81, straff) Michael Dunaev, 8–4 (84) Mike Carman, 9–4 (86) Jakob Blucher

Hörnor: 7–7

Utvisningsminuter: 65–60