Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Zocke”: Bandyn får acceptera och förhålla sig till att den är en landsortssport

Nådens år 2017 är till ända och vad vore bättre än att damma av och bokföra dokumentet ”Vision om svensk bandy 2017” som tidigare generalsekreteraren Håkan Ramsin satte sitt bläck på för tio år sedan?

Bomben: Bandypuls sänder bandy-VM 2018

År 2007 tog man en gofika på Svenska bandyförbundet och klurade på framtiden. Var är bandyn på väg och hur når vi dit? Visionsarbete är såklart viktigt för att driva utvecklingen framåt i alla former av verksamheter. Lika viktigt är att reflektera över utfallet.

Den gode Ramsin vilade sina profetior på fyra grundbultar.

Hallar: ”Alla elitlag ska ha tillgång till inomhushall. Hallar ökar klubbarnas ekonomi, ökar publiken, förlänger säsongen och bidrar till bättre TV-produktioner.”

För tio år sedan var man hyfsat övertygade om att hallarna var bandyns framtid. Ironiskt nog valde man på året för visionens slutpunkt att flytta SM-finalen - utomhus. Det var nog förvisso ett beslut som andades mer ekonomi än övertygelse.

"Zockes" åsikter delar bandy-Sverige – nu är profilen klar för en ny säsong på Bandypuls

Att hallarna ökat klubbarnas ekonomi och publik skriver nog bara Villa Lidköping under på. Sandviken och Västerås sätter nog inte Messias-stämpel på sina ekande tempel. Ramsin förstod dock att TV gör sig bättre inomhus så det är vi nog alla överens om.

TV: ”Fler och bättre TV-sändningar i kanaler med god räckvidd gynnar intresset för sporten, skapar profiler och bidrar till ökade intäkter.”

Från att bandyn i början betalade SVT för att sända matcher i SVT24 så nådde sporten ett litet uppsving för några år sedan. TV4 köpte rättigheterna och man fick till och med pengar för att sporten skulle synas i våra vardagsrum. Men TV-landskapet har förändrats. Vem trodde för tio år sedan att man skulle streama det man vill titta på via sina telefoner och läsplattor? Att traditionell TV-sändning är på dekis rår knappast bandyn som sport för och framtiden är den digitala. MittMedias uppköp av rättigheterna till VM är ett kvitto på detta.

Ungdomsbandyn: ”En ökad tillströmning av ungdomar är nödvändig för tillväxt samt vässar också bandyns profil som en sport i tiden vilket gynnar intresset från sponsorerna. Åtgärder för att behålla ungdomarna längre måste vidtagas.”

Klart: Bandypuls blir Svensk Elitbandys mediapartner – och satsar: "Blir större än någonsin"

Här har jag väl inga exakta siffror, men känslan är att införandet av Bandykul är det bästa förbundet har gjort de senaste tio åren. Massor av barn runt om i Sverige tar sina första skär under den ädla sporten bandys försorg. Detta är något att bygga vidare på om vi vill se sporten även om 20 år. Ungdomsbandyn är framtiden.

Geografisk spridning: ”Bandyn kan inte växa rejält utan att intresset ökar i regioner där bandyn i dag har en svag ställning. Storstäderna intar där en särställning. Ett elitlag i Göteborg och ett i Malmö är en målsättning. Två elitlag i Stockholm ökar intresset rejält genom möjlighet till derbyn.”

Såvida inte golfströmmen ändrar riktning så vi får ett arktiskt klimat i Göteborg, eller att tappra IFK Malmö tillåts använda det ryska dopningsprogrammet lär vi inte se några elitlag i tidigare nämnda städer. Bandyn får nog acceptera och förhålla sig till att man är en landsortssport. När man tittade i spåkulan gällande Stockholmsderbyn såg man nog klubbar som AIK och Djurgården framför sig. Tellus har ju inte direkt gett Stockholmspolisens huliganavdelning större huvudbry. AIK:s satsning är därför kul och det kan ge den effekt Ramsin hoppades på om man når hela vägen fram.

2017 är till ända och 2018 står för dörren. Jag hoppas så klart att det nya året ger oss bandyfantaster ytterligare anledningar att glädjas. Gott nytt år, bandyvänner!

TOBIAS "ZOCKE" JOHNSSON

TIDIGARE KRÖNIKOR

"Zocke": Klubbar som funderar på att sparka tränare under säsong bör tänka ett varv till

"Zocke": Låt oss värna den internationella bandyn – men inte på bekostnad av den nationella

"Zocke": Svensk bandy har ett bekymmer och det måste vi våga prata om

► "Zocke": Jag törs nästan lova att Esplunds klubbkonto överstiger kvartersklubbens totala spelarbudget

► "Zocke": I mina ögon är årets elitserie den mest intressanta på flera år

► "Zocke": Segerglädjen – denna oerhörda känsla som nästan bara idrotten kan förmedla

► "Zocke": Nya allsvenskan är efterlängtad – bandyn andas plötsligt fräsch luft

► "Zocke": Att de som verkar i bandyn inte tar sitt ansvar – det är inget annat än skandal