Torsdag 26 april
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter kris och degradering – Kungälv spelar för kvalplats till eliten: "Vi har underpresterat"

Nackdelen för Kungälv: Tuffast tänkbara avslutning i jakten på kvalplats.
Fördelen för Kungälv: Man har allt i egna händer.
– Vi har truppen för att ta oss till ett kval och om vi inte gör det så har vi absolut underpresterat, säger Hampus Kärnman.

Annons

Hampus Kärnmans Kungälv ligger trea inför avslutningen.

När IFK Kungälv tvångsdegraderades från elitserien på grund av klubbens svaga ekonomi så följde Hampus Kärnman med laget ner i allsvenskan. Där pekades Kungälv genast ut som favorit till att ta hem den södra serien.

Med två omgångar kvar ligger man dock utanför kvalplats, på tredje plats i den toppstrid som inför avgörandet ser ut att kunna bli en riktig rysare.

Med två omgångar kvar att spela har Kungälv fyra poäng upp till serieledaren Motala och två poäng upp till tabelltvåan Nässjö.

Vilka lag som man har kvar att möta? Just det, Motala och Nässjö.

– Jag tycker att vi har underpresterat i år, har vi en bra dag så ska vi kunna slå alla motståndare. Så att ha det i egna händer känns väldigt bra, vi kan inte skylla på någon annan om vi inte klarar av det. Kan vi bara ta oss till den prestationsnivå som vi vet att vi kan hålla så ska det gå, säger Hampus Kärnman.

Samtidigt har han stor respekt för Motala.

– Motala har imponerat väldigt mycket under säsongen, det måste jag verkligen säga. Det är det enda laget som vi har tappat poäng mot i spelbart väder. Dom slog oss rättvist så nu får vi se till att slå dom den här gången.

LÄS MER: Motala har blåst allsvenska favoriterna

Om Kungälv vinner sina två avslutande matcher mot toppkonkurrenterna så kan samtliga tre lag hamna på samma poäng – beroende på resultat i övriga matcher. Eller så hamnar bara Kungälv och Nässjö på samma skörd. Oavsett vilket så finns det en stor chans att kampen om de två kvalplatserna kommer att avgöras på målskillnad.

I fredags körde Kungälv över jumbon Blåsut med hela 17–1 och putsade till den där målskillnaden rejält. Det var ett välbehövligt målkalas för Kungälv, som i och med storsegern faktiskt väckte nytt liv i toppstriden.

– Det är klart att vi hade koll på att vi var många mål bakom, men vi ska slå Blåsut med 17–1 i bra väder. Vi har inte haft så många matcher där vi har kört över motståndaren, men så stor är kvalitetsskillnaden. Det resultatet är inte så konstigt, då är det mer konstigt att vi låg 20 mål bakom Nässjö inför den matchen. Och det är också ett tecken på att vi inte har gjort det så bra tidigare, säger Hampus Kärnman.

För Pluskunder: Toppar och floppar i allsvenskan

IFK Kungälv har det fortfarande kämpigt med ekonomin och vad gäller framtiden är ingenting säkert. Men Kärnman och hans lagkamrater spelar för att nå så långt som möjligt och vad som händer vid en eventuell kvalsuccé återstår att se.

– Klubben är fortfarande under rekonstruktion, så går inte den igenom så blir det väl konkurs. Går den igenom så överlever föreningen. Exakt hur ekonomin ser ut vet jag inte, men vi har inte fått någon information om att vi inte skulle kunna gå upp om det skulle bli så. Går vi till ett kval så kommer vi att spela det. Skulle vi vinna där så är det väl upp till ekonominämnden att bevilja eller inte bevilja en elitlicens.

Du ångrar inte att du följde med Kungälv ner till allsvenskan?

– Nej, jag ångrar ingenting. Det har man ingenting för. Det har varit en rolig säsong men det är en väldigt stor kvalitetsskillnad mellan elitserien och allsvenskan. Och det är första gången för min del. Om man ser till det sociala så har man mer tid till annat, att jobba hundra procent och ta steg inom det civila. Det är sånt som man får väga av, men bandymässigt är det klart att det är roligare att spela i elitserien, det håller nog alla med om.

LÄS ÄVEN: Profilerna att hålla koll på i allsvenskan

Hampus Kärnman håller dock fortfarande koll på elitserien och lagen som Kungälv kan ställas mot i ett eventuellt kval. Och han är inte alltför imponerad över vad han har fått se från bottenlagen i högsta serien.

– Inte för att vara sån, men jag tycker nog att bottenfyran, eller framför allt bottentrean då, är svagare än på väldigt länge. Det är inte ofta man känner att tre lag riskerar att ramla ur. Sen har Tellus och Gripen i och för sig gjort det bättre än vad jag trodde innan, säger han och avslutar:

– Tillberga eller Sirius, vilket det nu blir, ska inte ha några problem i ett kval. Men annars känns det inte som att någon går säker. Det är bra lag underifrån, södra är stark och Ljusdal från norra har bra möjligheter att gå upp.

FAKTA

Tabelltoppen

1) Motala 27 poäng (+45 i målskillnad)

2) Nässjö 25 poäng (+46 i målskillnad)

-------------------------------------

3) Kungälv 23 poäng (+42 i målskillnad)

4) Frillesås 22 poäng (+33 i målskillnad)

ÅTERSTÅENDE SPELSCHEMA

Motala: Kungälv (h), Frillesås (b)

Nässjö: Jönköping (b), Kungälv (h)

Kungälv: Motala (b), Nässjö (b)

Mer läsning