Lördag 21 april
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stig Bertilssons svar efter Tennisbergs kritik: "Klart att ekonomin är en viktig aspekt"

Bandyförbundet fick hård kritik i ett debattinlägg på Bandypuls.
Ordförande Stig Bertilsson är oförstående till vissa delar – men medger att ekonomin har spelat roll i beslutet att flytta SM-finalen.
– Det är klart att ekonomin är en viktig aspekt, säger han.

Annons

Stig Bertilsson, ordförande svenska bandyförbundet.

Tidigare under dagen publicerade Bandypuls ett debattinlägg från journalisten Robert Tennisberg , som riktade hård kritik mot hur Svenska bandyförbundet har hanterat finalflytten tillbaka till Studenternas.

Bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson berättar om sin spontana reaktion på inlägget.

– Om vårt beslut att flytta finalen vore så illa underbyggt som han ger sken av så vore det verkligen illa. Men så är det ju verkligen inte, utan till grund för det här ligger ett gediget arbete med att titta på hur bandyfinalen ska se ut, säger Bertilsson.

För Pluskunder: Krönika: "Inte på kartan att det här är vad svensk bandy vill – egentligen"

Bland annat får förbundet hård kritik för att man inte har varit tillräckligt transparent med de ekonomiska förutsättningarna kring de olika avtalen, och att man har kommenterat flytten som ett "nollsummespel" när det handlar om finansiella förutsättningar mellan Studenternas och Tele2.

I debattartikeln hävdar Robert Tennisberg raka motsatsen – att det nya avtalet med Tele2 Arena skulle ha blivit minst två miljoner kronor dyrare än Studenternas. Stig Bertilsson kommenterar det:

– Precis som jag sa under presskonferensen, villkoren som vi kommer att spela bandyfinalen under i Uppsala är ganska jämställda med hur det har varit ekonomiskt på Tele2.

Hur det har varit, ja. Men hade det med det nya avtalet blivit avsevärt dyrare med Tele2 jämfört med Studenternas?

– Jag kan ju inte kommentera förhandlingssiffror som jag pratat med våra motparter om, det är fullt omöjligt. Jag kan bara konstatera att när det gäller ekonomin så skulle vi inte komma fram till att det som helhet skulle kunna matcha Uppsala. Det är klart att ekonomin är en viktig aspekt. Det handlar om ekonomiska aspekter och hela upplevelsen.

Hade det inneburit en ekonomisk risk att stanna i Stockholm?

– Det hade varit en större ekonomisk risk än i Uppsala, det kan jag säga. Eller så här, det hade kunnat bli en större ekonomisk risk i Stockholm i alla fall, absolut. Avtalet var ju inte färdigförhandlat.

Kritiker menar att ni borde ha varit mer transparenta och öppna med hur stor del ekonomin har spelat in i beslutet att flytta finalen?

– Utan att avslöja affärshemligheter så har jag varit tydlig med att ekonomin är viktig. Vi har inte mörkat att ekonomin har betydelse, jag begriper inte resonemanget. Nu går vi vidare till Uppsala, som motsvarar det vi hoppats på. Den där kritiken är ogrundad.

För Pluskunder: Krönika: "Heder åt förbundet för en kovändning i grevens tid"

I debattartikeln lyfts även frågan att vissa klubbar inte känner sig tillfrågade om finalflytten, samtidigt som förbundet och elitserieföreningen hävdat att enigheten bakom beslutet är stark.

– Jag skulle inte säga att bandy-Sverige är splittrat. Självklart finns det olika meningar och uppfattningar. Men det finns en mycket, mycket stor övervikt för beslutet att flytta vidare till Uppsala. Både 2014 och 2015 gjorde vi undersökningar efter finalerna och vi fick oacceptabelt låga resultat från nyckelpersoner.

Stig Bertilsson fortsätter:

– Jag har inte pratat med alla klubbar. Men klubbarna som jag har pratat är positiva och vi lutar oss starkt mot elitserieföreningens styrelse, som precis som bandyförbundets styrelse var enhällig i beslutet att flytta finalen. Det är inget skott i luften det här.

Robert Tennisberg skriver även i debattartikeln att bandyförbundet borde satsa sig ur krisen, och att man inte har gjort tillräckligt för att få bandyfinalen att lyfta i Stockholm.

– Vi har försökt lösa problemet med en halvfull arena i fem år, vi har kommit dit vi har kommit och det räcker inte till. Vi skapar inte den bandyfest som bandyfolket vill ha. Han skriver något om att bandyn ska satsa sig ur krisen, men det finns ingen kris, absolut inte. Däremot skulle vi löpa mycket stor risk att hamna i en kris om vi bara agerade på känsla och lösa boliner.

För Pluskunder: Ligachefen om klubbarnas vilja: "Risken är värd att ta för att skapa festen"

Efter måndagens nyhet om att SM-finalen flyttas utomhus har debatten rasat i sociala medier. Åsikterna är många och Stig Bertilsson medger att han själv till en början var skeptisk till en utomhusfinal, i tider då förbundet pratar om bandyhallar som framtiden. Men nu ser han en stark framtid på Studenternas.

– Vi tror från vår sida att det finns goda möjligheter att göra bandyfinalen till bandyns stora winter classic som avslutning på säsongen.

Mer läsning